AKTUELNO

Epic Games već neko vreme vodi pravnu bitku protiv kompanije Apple, a sada se već "bojno polje" prostire na nekoliko kontinenata.

Naime, studio za proizvodnju video-igara podneo je tužbu protiv kompanije iz Kupertine nadzornom organu Evropske unije za zaštitu konkurencije, navodeći kako je praksa na App Store prodavnici aplikacija veoma štetna.

Stvar je u tome što Apple praktično primorava sve developere da iOS korisnicima plasiraju aplikacije kroz njihovu zvaničnu prodavnicu, od čega, naravno, dobijaju određeni procenat.

Epic Games se još prošle godine žalio zbog toga, kada je hteo da omogući preuzimanje popularne video-igre Fortnite direktno sa svoje internet-stranice, a to im nije bilo dopušteno.

Apple im je odgovorio tužbom, tvrdeći kako se iz studija "prave da su Robin Hud".

Za sada je tužba protiv "jabuke" podneta na tri kontinenta - u Evropi, Australiji i, naravno, u SAD, odakle je priča i krenula kada su i Apple i Google uklonili Fortnite iz zvaničnih prodavnica aplikacija.

Ovo je dodatan pritisak na Apple, jer se već suoavaju sa nekoliko istraga Evropske komisije, uglavnom u vezi sa načinom na koji distribuiraju muziku, e-knjige i mikrotransakcije svojim korisnicima, prenosi portal Engadget.

Ostaje nam da vidimo da li će se stvari rešiti, i da li će išta od onoga što Epic Games pokušava da uradi uspeti. Apple tvrdi kako je preuzimanje aplikacija sa App STore jedini način na koji oni mogu da garantuju za njihovu bezbednost, ali ukoliko sudovi ne budu mislili tako, od prakse će morati da se odustane.

#Apple