AKTUELNO

Apple računari dugo su važili za najbezbednije na internetu jer se verovalo da nema virusa koji su napisani za njihov operativni sistem. Da to više nije tako, znamo već dugo, pa su i Mac korisnici shvatili da im antivirus programi mogu biti od pomoći.

Ipak, čini se kako je došao trenutak da se i vlasnici najnovije generacije Mac uređaja zabrinu. Naime, otkriven je prvi malware koji cilja samo računare sa Apple Silicon M1 čipsetom.

Iako je Apple posvetio dosta pažnje upravo sigurnosnim aspektima novog procesora, pa je zaradio i pohvalu bivšeg NSA istraživača Patrika Vordla, hakeri su bili uporniji, prenosi Zimo.

Upravo je Vordl otkrio malware koji je prilagođen samo M1 čipsetu. Zlonamerna aplikacija GoSearch22 dobro je poznata stručnjacima za sajber bezbednost jer u sebi sadrži Pirrit adware, koji prikazuje različite oglase i prikuplja podatke iz internet-pregledača. Ipak, ovo je prvi put da je takav malver u potpunosti prilagođen za M1.

"Zlonamerna aplikacija GoSearch 22 možda je prvi primer takvog prirodno kompatibilnog koda sa M1. Stvaranje takve aplikacije značajno je iz dva razloga. Prvo, jer pokazuje da se zlonamerni kod razvija kao direktni odgovor na hardverske i softverske promene iz Kupertina, i drugo, jer će analitički alati i antivirusni programi morati da se pomuče kako bi ga otkrili", napisao je svom blogu Vordl.

#Apple