AKTUELNO

Snežne padavine i temperature oko nule, prilično su loša kombinacija, pa bi zbog toga trebalo da budemo mnogo oprezniji u saobraćaju. Predstavljamo vam nekoliko načina kako da ostanete sigurni u vožnji, ali i nekoliko stvari koje nikako ne biste smeli da radite, kako ne biste izložili riziku ni sebe ni druge.

Zimi se vetrobransko staklo češće prlja, stoga se pobrinite za dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala koja mora da bude namenjena za upotrebu pri niskim temperaturama, a proverite i stanje brisača. Očistite farove i svetla za maglu, koja je dozvoljeno koristiti samo u slučaju magle.

Pažljivo s papučicama gasa i kočnice

Početak svake vožnje počinje stiskanjem papučice gasa, a završava stiskanjem papučice kočnice. U oba slučaja treba biti pažljiv i umereno stiskati. Nikako nemojte naglo da krećete, a prilikom kočenja, radnju treba započeti nešto ranije kako ne bi došlo do prejakog stiskanja papučice kočnice, a samim tim i do blokiranja točkova i proklizavanja.

Nemojte praviti nagle pokrete

U saobraćaju nemojte ništa da radite naglo, a vožnju prilagodite ostalim uslovima na putu. Zapamtite, po snegu sve traje duže pa zato dajte sebi vremena za svaku radnju koju morate da obavite, ali nikako nemojte činiti agresivne i nagle pokrete.

Držite dovoljno odstojanje

Držanje distance jedan je od glavnih sigurnosnih činilaca, pa zato ako tokom vožnje po suvom vremenu držite razmak od pet sekundi za drugim vozilom, u zimskim uslovima to vreme povećajte na 10. Time ćete sebi dati više vremena ako dođe do naglog kočenja vozila ispred vas.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Upoznajte svoje kočnice

Nemarnim ili kasnim kočenjem zadaćete sebi više glavobolje nego zabave, a kako biste to izbegli važno je da dobro poznajete kočnice na svom automobilu. Nebitno je da li imate ABS ili se vaši točkovi blokiraju, kočenje probajte da izvedete laganim, isprekidanim stiskanjem papučice kočnice što će sprečiti uključivanje ABS-a, ali i blokiranje točkova.

Izbegavajte potpuna zaustavljanja

Vreme vožnje tokom snežnih padavina se produžava, a samim tim stvara se kolaps u saobraćaju, stoga ukoliko ne morate, izbegavajte stajanje. Kretanje će se ubrzati, ako niste u potpunosti zaustavili svoje vozilo, a to ćete učiniti ranijim usporavanjem i puštanjem da se "kotrlja" prema semaforu dok čekate zeleno svetlo.

Uzmite zalet za strmine

Život u brdovitim naseljima može da predstavlja velike probleme poput proklizavanja vozila na strminama. Jedan od saveta je da pri dolasku na strminu imate zadovoljavajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju za svladavanje iste. Nikako nemojte da pokušavate da se zaustavljate na strmini. Pazite s gasom jer s prevelikom dozom gasa vaše vozilo će proklizati. Spuštanje izvedite bez gasa pri što manjoj brzini.

Ukoliko ne morate, ne krećite na put

I poslednji, ali ne i najmanje važan savet je da ipak ostanete kod kuće. Nemaju svi potrebnu veštinu za vožnju po ledenim i snežnim putevima, pa ako već ne morate, ostanite kod kuće i snežne pahulje posmatrajte iz sigurnosti svog doma, piše 24sata.hr.

#Led

#Sneg

#vožnja