AKTUELNO

Uz manja zakašnjenja, proizvođači mobilnih telefona su predstavili sve svoje top modele prošle godine.

Qualcomm je početkom decembra predstavio i Snapdragon 888, koji će se naći u većini flegšipa. Šta još na tržištu da očekujemo u 2021. godini?

Cenovno prihvatljivi savitljivi telefoni

Novi savitljivi modeli su sve izdržljiviji i bolji, a kako se proces proizvodnje bude unapređivao, tako će postajati i jeftiniji. Analitičari pretpostavljaju kako bi mogli da koštaju između 800 i 1.200 dolara, što je duplo jeftinije nego sada. Naravno, tu očekujemo hardver srednje kategorije, ali ipak i dalje savitljivi telefon.

5G podrška

Tek u 2021. godini očekuje se pravi "bum" 5G telefona, prosto jer će se ova mreža još više širiti po svetu, ali i jer će biti znatno lakše napraviti i pristupačnije 5G telefone. Tako će, na primer, telefoni u cenovnom rangu od 150 do 250 dolara imati Snapdragon 480, pa samim tim i 5G podršku.

Veća frekvencija osvežavanja ekrana

Foto: Pixabay.com

Telefoni su u 2020. godini uglavnom imali osvežavanje ekrana od 90Hz, dok su oni malo bolji imali 120Hz ili čak 144Hz. Android Authority smatra kako bismo ove godine mogli da vidimo i znatno veće frekvencije osvežavanja ekrana, mada mi nismo sigurni koliko će to biti vidljivo (ili bitno) prosečnom korisniku.

Kamere ispod ekrana

Kineska kompanija ZTE je već predstavila telefon sa kamerom koja se nalazi ispod ekrana. Ako je sudeći po recenzijama, još je to daleko od savršenog, ali ipak bi trebalo da očekujemo unapređivanje ovog zanimljivog koncepta.

Snimanje u 8K rezoluciji

Neki flegšip telefoni već mogu da prave 8K video-snimke, a s obzirom na to da sve više procesora podržava ovu funkciju, samim tim ćemo viđati i više telefona sa tom mogućnošću.

#5g

#Mobilni telefon

#savitljivi ekran