AKTUELNO

Nasini stručnjaci su zajedno sa saradnicima prvi put u istoriji izveli kvantnu teleportaciju dugog dometa. Ovo otkriće moglo bi da postavi temelje održivog kvantnog interneta, gde se podaci šalju na velike udaljenosti. Rezultati će se dodatno poboljšati nadogradnjama sistema, koje bi trebalo da budu gotovi do drugog kvartala 2021.

Kvantna teleportacija je prenos kvantnih stanja sa jednog mesta na drugo. Reč je o trenutnom transportu jedinica kvantnih informacija, koje se nazivaju kubitima, na udaljenost od 44 kilometra brže od brzine svetlosti.

Kubit je kvantni analog bita. Odnosno, kubit, poput bita, sadrži informacije o dva različita stanja, sa vrednostima 0 i 1.

Ovaj prenos je izvršen korišćenjem kvantnog preplitanja, gde su dve čestice povezane tako da se informacije koje se dele sa jednom dele tačno sa drugom u isto vreme. Na osnovu toga zaključujemo kvantno stanje svake čestice zavisi od stanja druge čestice, čak i ako su udaljene.Stručnjaci sa Kalifornijskog tehnološkog instituta „Kaltek“, Nase i „Fermilaba“ izveli su eksperiment. Konkretno, izgradili su povezani sistem između dve laboratorije koje su udaljene 44 km.

„Želeli smo da damo zamajac za ovu vrstu istraživanja i preduzmemo važne korake na putu ka realizaciji prave aplikacije za kvantnu komunikaciju, takođe i napredak mreže i testiranja osnovnih ideja iz fizike“, rekao je za „Maderbord“ Panajotis Spenzuris, šef Kvantnog naučnog programa u „Fermilabu“

„Ljudi na društvenim mrežama pitaju da li bi trebalo da potraže kvantnog internet provajdera (naravno, u šali). Ponosni smo što smo postigli ovu prekretnicu na održivim sistemima kvantne teleportacije sa visokim performansama. Rezultati će se dodatno poboljšati nadogradnjama sistema, koje očekujemo da dovršimo do drugog kvartala 2021“, rekla je Marija Spiropulu, profesorka fizike na „Kalteku“.

#Internet