AKTUELNO

Irski regulator za zaštitu podataka saopštio je danas da je izrekao novčanu kaznu društvenoj mreži Twitter u iznosu 450.000 evra zbog propusta usled kojih su neki privatni tvitovi postali javni.

Ovo je prva takva sankcija izrečena jednoj američkoj tehnološkoj kompaniji u okviru novog sistema EU zaštite privatnih podataka, prenosi Reuters.

Prema Opštoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR), irska Komisija za zaštitu podataka je vodeći regulator za tehnološke kompanije kao što su Twitter, Facebook, Apple i Google, budući su njihove centrale u EU smeštene upravo u Irskoj.

GDPR je na snazi od 2018. godine, a ovo je prvi slučaj u kojem je kazna izrečena po novom režimu rešavanja sporova, u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluku pre konsultacija sa ostalim nacionalnim regulatorima u EU.

Kazna se odnosi na istragu iz 2019. godine povodom greške u aplikaciji Android, zbog koje su zaštićeni tvitovi nekih korisnika bili izloženi javnosti.

U obrazloženju rešenja o kazni se navodi da Twitter "nije blagovremeno obavestio irsku komisiju za zaštitu podataka o incidentu i da nije izneo adekvatne argumente za to kašnjenje“, i ocenjuje se da je kazna "proporcionalna, odvraćajuća mera" od takve prakse.

Twitter je sa svoje strane saopštio da je kašnjenje s prijavom incidenta "nepredviđena posledica zapošljavanja osoblja između Božića 2018. i Nove godine", kao i da je uneo izmene u sistemu kako bi budući incidenti bili pravovremeno prijavljeni.

"Preuzimamo punu odgovornost za ovu grešku i ostajemo u potpunosti posvećeni zaštiti privatnosti i podataka naših korisnika", piše u saopštenju.

#twitter