AKTUELNO

Možda svoj pametni telefon koristite već nekoliko godina unazad, i možda vam se čini da će vam njegov kvalitet omogućiti da nabavku novog odložite za još neko vreme.

Međutim, uskoro može da vam se dogodi da na svom omiljenom uređaju starijeg datuma proizvodenje ne možete da otvarate svoje najomiljenije internet sajtove. A to će se uskoro desiti svim starijim pametnim telefonima koje koriste Android 7.1 Nougat, stariji od verzije 7.1.1.

Razlog za to je digitalna verifikacija, koja će za starije verzije Android operativnog sistema biti obustavljena 11. januara 2021. godine.

Bezbedne internet stranice neće više moći da rade na takvim uređajima nakon što se prebace na novi Let's Encrypt sertifikat, koji nije dostupan na verzijama Androida starijim od pomenute 7.1.1, piše Android Police.

Foto: Pixabay.com

To se, trenutno, odnosi na 33,8 odsto Android uređaja širom sveta, koji će od 2021. početi da se suočavaju sa greškama kada pokušaju da se povežu ne neku od oko 220 miliina internet stranica, koje su zaštićene pomenutim sertifikatom.

Međutim, postoji alternativno rešenje za korisnike starijih uređaja, a to je instalacija Firefox internet pregledača, pomoću koga će bez problema biti moguće pristupiti svim stranicama. Firefox, naime, ima svoju listu poverljivih sertifikata koji "rade na svim uređajima".

Ako niste sigurni koju verziju Androida koristi vaš telefon, to možete proveriti u podešavanjima telefona: Settings > About Phone.

#Mobilni telefon

#android