AKTUELNO

Pre tačno 12 godina prestala je proizvodnja legendarnoj "jugića".

Iako je bio daleko od savršenog, Yugo je bio simbol SFRJ i automobil koji je bio popularan u svim njenim bivšim republikama. Delimično zbog niske cene, a mnogo više zbog toga što si "deo mogao da nađeš i na trafici" i što je mogao "svuda da prođe".

Foto: Pixabay.com

"Jugić" je dostigao čak i svetsku slavu pa je dospeo i u holivudske filmove. Doduše, proglašavan je i "najgorim autom ikada", ali će vam maltene svaki njegov bivši vlasnik reći da je to glupost i da je bilo mnogo gorih.

O "jugu" su ispevane pesme, bio je "glumac" u mnogim filmovima, a čak je služio i za automobilske trke. Verovatno da ne postoji neko ko je završio vožnju u SFRJ, a da nije seo za njegov volan.

Da je poživeo, "jugo" bi danas imao 40 godina i verovatno bi i dalje bio popularan među Srbima. Nažalost, zbog tehnološke zastrelosti ovaj auto je prestao da se proizvodi kada je kragujevačka "Zastava" prešla u ruke italijanskog "Fijata", na osnovu čijih modela je i nastao "jugić".

U svakom slučaju, oni koji su se vozili njime i dalje se sa nostalgijom sećaju ovog automobila. Manje zbog njegovih tehničkih karakteristika, a više zbog vremena u kom je nastao.

#Automobil

#Yugo