AKTUELNO

Japanski superkompjuter pokazao je da vlažnost može da ima velik uticaj na širenje čestica virusa, zbog čega je u suvim, zatvorenim uslovima, tokom zimskih meseci rizik od zaraze povećan.

To otkriće govori da bi korišćenje ovlaživača vazduha moglo da ublaži širenje infekcije u uslovima kada redovno provetravanje prostorija otvaranjem prozora nije moguće, pokazuje zajednička studija koju su sproveli Riken i Univerzitet iz Kobea.

Naučnici su koristili superkompjuter Fugaku kako bi simulirali emisiju i protok sitnih čestica (aerosola) zaraženih ljudi u raznim zatvorenim prostorima. Vlažnost vazduha ispod 30 posto više je nego udvostručila količinu aerosola u odnosu na vlažnost vazduha od 60 posto ili veću, pokazale su simulacije.

Studija je dalje pokazala da prozirni štitnici za zaštitu lica nisu tako efikasni kao maske u sprečavanu širenja aerosola.

Istraživačka ekipa koju vodi Makoto Cubokura i ranije se koristila superkompjuterom Fugaku radi simulacije zaraze koronavirusom u vozovima, na radnom mestu i učionicama.

#Japan

#superkompjuter