AKTUELNO

Novi zakon za zaštitu mladih zvezda na društvenim mrežama, koji će da reguliše radno vreme mlađih od 16 godina i njihovu zaradu, donet je u Francuskoj.

Ovaj zakon sadržaće i pravo na zaborav, što znači da će platforme biti obavezne da uklanjaju sadržaj na detetov zahtev. Popularnost dece koja utiču na svoje vršnjake poslednjih godina brzo raste, a često oni i zarađuju mnogo od svog onlajn "rada".

"Promena će učiniti Francusku pionirom u pravima dečjih zvezda društvenih mreža", rekao je poslanik koji stoji iza predloga ovog zakona Bruno Studer, za list Le Monde.

Novi zakon, koji je jednoglasno usvojen u utorak, ne odnosi se na svu decu na društvenim mrežama, već je usmeren na one koji značajnu količinu vremena provode tamo, i čiji rad donosi prihod. Njihova zarada odlaziće na bankovni račun, i tamo će biti sve dok ne napune 16 godina.

Kompanije koje žele da zaposle decu influensere, moraće za to da dobiju dozvolu od lokalnih vlasti.

Prema podacima kojima raspolaže Forbs, prošle godine je od YouTube platforme najviše prihodovao Amerikanac Rajan Kadži, tada osmogodišnjak, čiji je kanal za recenziju igračaka zaradio 26 miliona dolara.

#Novac

#influenseri

#zarada