AKTUELNO

Istraživački odsek kompanije IBM svake godine objavljuje publikaciju "5 u 5", u sklopu koje iznosi predviđanja kako će sve tehnologije da promene naše živote u narednih pet godina.

U ovogodišnjem izdanju, ističu važnost konvergencije novih tehnologija, među kojima su veštačka inteligencija i kvantni računari, dok kao područje na kojem vide prilike za veće korake napred izdvajaju dizajn i stvaranje novih materijala, prenosi tPortal.

Otprilike je potrebno desetak godina i između 10 i 100 miliona američkih dolara za otkrivanje jednog novog materijala sa specifičnim svojstvima. Cilj kompanije IBM je da smanje neophodne resurse za čak 90%.

Evo šta su sve predvideli za narednih pet godina.

1) Efikasnije ćemo ugljen-dioksid iz atmosfere da pretvaramo u nešto korisno.

2) Moći ćemo da oponašamo sposobnost prirode da azot iz atmosfere pretvori u đubrivo bogato nitratima. Time ćemo da smanjimo štetni uticaj đubriva na okolinu.

3) Otkrićemo nove materijale za sigurnije i ekološki pogodnije baterije, koje će da se koriste za obnovljivu energetsku mrežu i održivi transport.

4) Unapredićemo proizvodnju materijala, što će omogućiti raznim kompanijama da im proizvodi duže traju.

5) U sledećih pet godina, IBM ima plan da još više pomogne lekarima i ostalima koji se bore protiv potencijalnih novih virusa opasnih po život.

#tehnologija