AKTUELNO

Na danas otvorenom sajmu automobila u Pekingu, svetski poznati proizvođači kao što su "Ford", "Nisan" i "BMV" predstavili su svoje nove električne modele za kinesko tržište, koji se odlikuju povećanom autonomijom.

Među takvim firmama su i neki ambiciozni kineski brendovi, pa je, na primer, "Džili auto" prezentovao više električnih modela sa deklarisanom autonomijom od više od 500 kilometara po jednom punjenju.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Reč je o prvom velikom sajmu u bilo kojoj industrijskoj grani u Kini koji će biti održan od izbijanja pandemije COVID-19, zbog koje su ipak na snazi već uobičajene preventivne mere, a konferencije za štampu održavaju se putem međunarodnog video linka.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Kina je prva među vodećim privrednim silama sveta koje su počele da se oporavljaju od ekonomskih posledica pandemije, pa se proizvođači automobila nadaju da bi upravo na tom tržištu mogli da postignu porast prodaje i preokrenu trend koji im je doneo gubitke koji se mere milijardama dolara, navodi AP.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Sajam, pod nazivom "Auto Čajna 2020", trebalo je da bude održan u martu, ali je zbog pandemije odložen.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Odluka Komunističke partije Kine da odobri njegovo održavanje krajem ovog i početkom sledećeg meseca odraz je uverenja vlasti u Kini - odakle je COVID-19 krajem prošle godine počeo da se širi svetom - da je pandemija u toj zemlji sada pod kontrolom.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Nošenje zaštitnih maski u sajamskom prostoru je obavezno, a broj posetilaca manifestacije, koja je 2018. godine privukla 820.000 ljudi, ove godine je ograničen.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

U ulozi domaćina najvećeg sajma automobila u Kini svake godine se smenjuju Peking i Šangaj, koji je "Čajna auto" organizovao lane.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

#Električni automobil

#Peking

#sajam automobila