AKTUELNO

Vlada Velike Britanije odlučna je u nameri da ubrza i intenzivira uvođenje električnih vozila na britanske puteve.

U tom cilju, spremna je da promeni prvobitnu odluku o konačnoj zabrani prodaje automobila sa motorima na fosilna goriva, i spusti prethodno zacrtanu granicu sa 2040. na 2030. godinu.

Očekuje se da će upravo premijer Boris Džonson biti taj koji će ubrzati prelaz na elektirčna vozila, i to saopštenjem koje se očekuje da će izdati tokom ove jeseni. Cilj početka primene ovakve odluke je početak sprovođenja nove politike zasnovane na čistoj energiji i "zelenom" ekonomskom razvoju, ondmah nakon što se posledice korona krize okončaju, piše Gardijan.

Foto: Tanjug AP/Matt Dunham

Britanska vlada je prethodno najavila planove da rokove za zabarnu prodaje automobila na fosilna goriva pomeri sa 2040. na 2035. godinu, da bi sada počela da "poteže" mnogo ambicioznije planove na osnovu tvrdnji stručnjaka da će Velika Britanija imati infrastrukturu spremnu za prelazak na električna vozila.

Zabrana automobila sa motorima na benzin i dizel do 2030. godine staviće Veliku Britaniju na drugo mesto na listi evropskih zemalja koje su donele ili će doneti takvu odluku. Iste godine, identičnu odluku planiraju da sprovedu i Nemačka, Irska i Holandija. Francuska zabranu planira za 2040, dok je "najbrža" Norveška, u kojoj će "klasični" automobili iz salona nestati već 2025. godine.

#Automobil

#Električni automobil

#Velika Britanija