AKTUELNO

Instagram bi ubuduće, od nekih korisnika, mogao da traži da mu dostave lična dokumenta kojima bi potvrdili svoj identitet.

Kako se navodi u objavi na zvaničnom Instagram blogu, razlog za takav potez nalazi se u želji da se "Instagram zajednica zaštiti od neprimerenog ponašanja i obmanjujućih objava". Iz Instagrama žele da budu sigruni da sadržaj objavljuju "pravi" korisnici, a ne botovi ili profili napravljeni sa ciljem da šire laže informacije.

Ukoliko na nekom od profila prepozna obrasce "potencijalnog neautentičnog ponašanja", Instagram bi već od danas mogao da zatraži potvrdu identiteta.

Postoji više načina na koje bi korisnici mogli da potvrde svoj identitet: od lične karte, pasoša ili vozačke dozvole, pa do drugih dokumenata, koji su nabrojani na stranicama Instagrama.

Osim toga, korisnici će ponekada morati da snime selfi kako bi dokazali da su dokumenti koje su poslali zaista njihovi.

Foto: Pixabay.com

Nakon izvršene provere identiteta, profil potencijalno sumnjivih korisnika će moći da nastavi sa radom kao i ranije, osim ukoliko je potrebna dalja istrage profila.

Lični dokumenti bi se čuvali na sigurnom i brisali 30 dana posle završetka procesa provere, navode iz Instagrama kako bi umiriti sve koji strahuju od potencijalnih problema sa privatnošću svojih podataka.

Međutim, kako ističe Business Insider, problemi sa privatnošču se posebno odnose na one osobe koje vode profile koji nisu povezani sa njihovim pravim imenom, a koje bi zbog otkrivanja identiteta mogle da imaju problema (aktivisti, uzbunjivači, itd).

#Društvene mreže

#Instagram

#Lična karta