AKTUELNO

Prodaja novih automobila u Nemačkoj pala je na nivo iz 1989. godine.

Nakon novog velikog pada prodaje automobila koji je u junu iznosio 40 odsto u odnosu na isti mesec 2019, Nemačka je na putu da se vrati na nivo od pre tridesetak godina.

Prema podacima nemačkog udruženja uvoznika i prodavaca (VDIK), u junu je na najvećem evropskom automobilskom tržištu zabeleženo 220.000 novoregistrovanih vozila.

Na osnovu podataka o prodaji u prvoj polovini godine, VDIK procenjuje da Nemačku očekuje pad prodaje novih automobila od 20 odsto na kraju 2020, odnosno predviđa se da će u ovoj godini ukupna prodaja dostići 2,8 miliona vozila.

Što je još gore, ova procena se smatra optimističnom. Naime, u prvih šest meseci pad je iznosio 35 odsto, pa bi prodaja u drugoj polovini 2020. trebalo da bude znatno bolja, kako bi se nadoknadio izuzetno slab rezultat u periodu januar-jun i došlo do prognoziranog minusa od 20 odsto na kraju godine.

Sa druge strane, smatra se pozitivnim to što je zabeležena povećana tražnja za elektrifikovanim automobilima.

U prvoj polovini 2020. prodato je oko 90.000 ovih vozila, pa se očekuje da će se godina okončati sa rastom od 90 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je reč o segmentu automobila na struju i hibridnih modela.

Polovina prodatih elektrifikovanih vozila su ona koja se kreću isključivo na električni pogon, dok su preostali hibridi i "plug-in" hibridi, prenosi Autonews Europe.

#Automobili

#Nemačka

#Prodaja

#proizvodnja