AKTUELNO

Šef kompanije “Biohax Italia”, saopštio je da očekuje dozvolu italijanskog ministarstva za Zdravlje i sanitarnih vlasti za ugradnju potkožnih mikročipova.

Ovi mikročipovi sadrže lozinke kreditnih i drugih kartica, pinove, brojeve lične karate, pasosa, podatke o pretplatama, voznim i avio kartama, lozinku za ulaz na radno mesto, i druge podatke.

Švedska kompanija "Biohax", svetski lider u proizvodnji i distribuciji mikročipova, spremna je da ugradi u roku od nekoliko meseci 2500 mikročipova građanima od Milana do Rima, piše Euronews, a prenosi italijanska štampa. Desetine hiljada Šveđana i Nemaca već su ugradili potkožne mikročipove.

Prema proizvođaču, prednost mikročipa je što pomaže u uštedi vremena, izbegavanju redova, novčanici i torbe neće biti puni raznih kartica... Ukratko, ova tehnološka novost se predstavlja kao sredstvo koje bi trebalo da građanima olakša i pojednostavi svakodnevni život.

Potkožni mikročip je, moguće, jedna od najdelikatnijih kontroverzi moderne tehnologije. Italijanski sindikati izražavaju zabrinutost jer ovo može da ugrozi privatnost i prava radnika.

Mikročip je veličine zrna pirinča, ugrađuje se pod kožu između palca i kažiprsta leve ruke uz pomoć injekcije, i ostaje nevidljiv za golo oko. Cela operacija traje nekoliko minuta i radi se uz lokalnu anesteziju.

Povodom vesti da potkožni mikročip stiže i u Italiju, poznata italijanska blogerka i pisac, Enrika Peruketi, piše da je očito da kontrolisanje populacije i ograničavanje privatnosti na ovaj način postaje moderno.

"Na taj način se kanališe populacija da žuri da dobrovoljno ugradi mikročip radi praktičnosti, jer da se takva praksa nametne kao obaveza, ljudi bi se pobunili. Elektronski računi, beskontaktni uređaji i progresivno uklanjanje gotovine samo su privremeni koraci u ovom procesu", smatra Peruketijeva.

#čip

#čipovanje

'