AKTUELNO

U velikom istraživanju, koje je za temu imalo analizu ponašanja vozača u saobraćaju, sprovedenom u Velikoj Britaniji, analizirani su podaci o saobraćajnim nesrećama sa tragičnim ishodom.

Istraživanje je obuhvatilo saobraćajne nesreće koje su se dogodile u perodu od 2005. do 2015. godine, u kojim je bilo poginulih. Istraživači londonskog Univerziteta Vestminster pratili su prosečne statistike merene na milijardu ukupno pređenih kilometara.

Ukratko, rezultati su pokazali da su muškarci mnogo opasniji vozači od žena.

Foto: Pixabay.com

Najveća razlika zabeležena je među motociklistima. Muški vozači i do 10 puta više učestvuju u nesrećama sa smrtonosnim ishodom nego žene, u poređenju sa prosekom kilometara koje pređu i jedni i drugi. Takođe, u obzir je uzeta i činjenica da žene uglavnom voze manje motore slabije snage (vespe, skutere, mopede).

Kada su putnički automobili i mini vanovi u pitanju, u saobraćajnim nesrećama sa smrtonosnim ishodom muškarci su učestvovali u dvostruko više nesreća od žena vozača.

Najzanimljiviji zaključak studije odnosi se na teretna vozila. Sudeći prema analiziranim podacima, muški vozači četiri puta više učestvuju u fatalnim saobraćajnim nesrećama nego ženski. Autori studije zato dodaju da bi, kada su teretnjaci u pitanju, trebalo da bude više žena za njihovim volanima.

#Muškarci

#vožnja

#žene

<
'