AKTUELNO

Prodaja novih električnih automobila u Norveškoj je 2019. godine porasla za 0,9 odsto, javio je Rojters i dodao da ta skandinavska zemlja planira da do 2025. godine prodaje isključivo automobile na električni pogon.

Stalna i sve veća tražnja automobila na električni pogon ide u prilog američkoj kompaniji Tesla, ali to nije više jedina kompanija koja izrađuje ovu vrstu vozila, jer se proizvodnja automobila na električni pogon proširila i na druge zemlje.

Automobili koji su u potpunosti na električni pogon čine 42,4 odsto ukupno prodatih automobila u Norveškoj prošle godine, što je svetski rekord. Norveška federacija za puteve je iznela podatak da je 2018. godine na automobile na električni pogon otpadalo 31,25 odsto, a 2013. ih je na norveškim putevima bilo samo 5,5 odsto.

Da bi se ostvario plan da do polovine nove dekade na norveškim putevima budu samo automobili na električne baterije država je donela zakon da se ta vrsta automobila prilikom kupovine ne oporezuje, kao što je to slučaj sa automobilima na benzin i dizel.

Foto: Pixabay.com

- Ove godine šest od deset novih automobila su na električni pogon - rekao je distributer automobila na električni pogon Harald Meler, koji zastupa kompaniju Volkswagen.

Ta kompanija planira da već ove godine lansira nekoliko modela automobila na električni pogon.

Tržište automobila na električni pogon se uvećava i prošle godine se najbolje prodavao Tesla srednje veličine Model 3, koji se prodaje u Norveškoj za 43.721,74 dolara.

#Električni automobil

#Norveška

'