AKTUELNO

Gugl je obavestio turske poslovne partnere da neće moći da radi s njima na novim android telefonima koji će biti plasirani u toj zemlji, pošto je turska Komisija za konkurenciju presudila da izmene koje je američki tehnološki div izvršio u svojim ugovorima nisu prihvatljive, javlja Rojters.

Turski organ za zaštitu konkurencije kaznio je Gugl u septembru 2018. godine sa 93 miliona lira (17,4 miliona dolara) jer je prodajom svog softvera za mobilne uređaje kršio zakon o konkurenciji. Kompanija je dobila rok od šest meseci da izvrši promene da bi se uskladila sa odredbama tog zakona.

Komisija za konkurenciju je 7. novembra ove godine donela rešenje da izmene koje je izvršio Gugl u ugovorima sa turskim poslovnim partnerima, po zahtevu komisije, nisu adekvatne jer još uvek korisnicima ne dozvoljavaju promenu internet pretraživača.

Tursko antimonopolsko telo je navelo da je Guglu izreklo novčanu kaznu u iznosu od 0,05 odsto njegovog dnevnog prihoda zbog kršenja propisa i da ta kazna biti na snazi dok svi zahtevi ne budu ispunjeni. Gugl ima rok od 60 dana da ospori presudu.

Foto: Pixabay.com

Regulator je tražio od Gugla da izmeni sve svoje sporazume o distribuciji softvera kako bi potrošačima omogućio da biraju različite pretraživače na android mobilnom operativnom sistemu. Istraga je pokrenuta zbog žalbe koji je podneo Guglov ruski rival Jandeks.

Turska agencija za odnose s javnošću Haberturk, koja je prosledila medijima Guglovo saopštenje, navodi da je američka kompanija u pismu poslovnim partnerima dostavila kontakt podatke turskog ministra trgovine i šefa Komisije za zaštitu konkurencije i pozvala ih da izvrše pritisak kako bi odluka ovih organa bila promenjena.

#Gugl

#Turska

'