AKTUELNO

Britanski prioizvođač avio-motora Rols Rojs saopštio je da će operativna dobit i slobodan gotovinski tok kompanije za celu 2019. godinu biti na donjoj granici targeta zbog sve većeg rasta troškova za rešavanje problema na motoru "Trent 1000".

Kompanija je navela u saopštenju da očekuje u 2019. godini vanredni izdatak od 1,4 milijarde funti (1,8 milijardi dolara) na ime plaćanja penala kupcima "Trenta 1000" i gubitaka na fjučers ugovorima, prenosi Rojters.

Glavni izvršni direktor Voren Ist izjavio je da je glavni prioritet kompanije sada vraćanje poverenja kupaca u "Trent 1000".

- Danas objavljujemo dodatne akcije za dalje proširenje kapaciteta za održavanje i za povećanje zaliha rezervnih motora - rekao je on.

Foto: Pixabay.com

Rols Rojs je povećao iznos tekućih rashoda za popravke motora koji pokreću avione Boing 787 na 2,4 milijarde funti između 2017-2023. godine, što je za 800 miliona funti više u odnosu na prethodno utvrđene smernice, pri čemu se 400 miliona dodatnih troškova odnosi na uobičajeni program za nepredviđene situacije.

Britanska agencija objašnjava da postoji veliki problem sa dizajnom lopatica na motoru "Trent 1000 TEN" koji tek treba da se reši, i da u kompaniji oprezno procenjuju da motor neće biti spreman pre prve polovine 2021. godine.

#Automobil

#Rols Rojs

'