AKTUELNO

Tehnologija 5G biće infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Govoreći u Beogradu na otvaranju konfrencije o 5G mreži, Popović je kazao da su upravo inženjeri i IT tehnologije najveći potencijal Srbije koji može da iskoristi razvojem 5G tehnologije.

Popović je istakao i da je prošle godine srpski izvoz IT usluga i proizvoda dostigao 1,35 milijardi evra, što je, ukazuje, prvi put bilo više od poljoprivrede.

"IT sektor ima konstantni rast i očekujemo da na kraju ove godine imamo prihod od izvoza od čak 1,5 milijardu evra", podvukao je Popović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije odlučno podržava razvoj IT sektora kroz razvoj infrastrukture i istakao da je u poslednje dve godine u te svrhe uloženo više od 80 miliona evra.Podseća i da je u Srbiji otvoreno osam inovacionih startap centara u mestima bez univerziteta, i najavio da će još šest takvih centara biti otvoreno sledeće godine."Želimo da omogućimo mladima da ostanu u svojim mestima i da odatle, koristeći novu najnapredniju tehnologiju 5G, razvijaju svoja inovativna rešenja i kompanije", rekao je Popović.

Današnju konferenciju o 5G tehnologiji organizuje Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji, a ministar Popović je zahvalio ambasadoru Italije u Srbiji Karlu Lo Kašu na trudu da poveže italijanske i srpske inovacione kompanije, koje, ocenjuje, imaju dobru saradnju.Pozvao je italijanske kompanije da nastave da ulažu u Srbiju, ukazujući da se u Srbiji nalaze najbolji mladi inženjeri u ovom delu Evrope, da su troškovi poslovanja najkonkurentniji u regionu, da su značajno unapređeni poslovni ambijenti, kao i da Vlada Srbije daje podršku svim ekonomskim projektima.

Popović je zahvalio i Gradu Beogradu na podršci u svim inovativnim procesima, a naročito u tome da se osnuje jedan od najboljih Naučno-tehnoloških parkova u ovom delu Evrope.

Foto: Tanjug/BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

"Možemo da se pohvalimo time što je pre nekoliko meseci jedna od najrelevantnijih svetskih organizacija za istraživanja inovacionih ekosistema i startapa iz San Franciska postavila Beograd kao jedan od pet najboljih gradova u Evorpi za inovacije i osnivanje startap komapnija. Tome su pre svega doprineli naši mladi inovatori, ali i podrška Grada Beograda", rekao je Popović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da Beograd i Srbija teže da zadrže poziciju lidera u oblasti digitalne tehnologije i inovacija u regionu.Ukazao je da je u junu u Naučno-tehnološkom parku Beograd otvorena prva 5G bazna stanica za Srbiju, koja će, kaže, koristiti i našim naučnicima i privrednicima.

"Razvoj Beograda u pravcu pametnog grada je naša strategija i tu nemamo dilemu, s obzirom na predviđanja da će sve više ljudi živeti u metropolama kao što je Beograda. Projekcija je da će u narednih desetak godina u Beogradu živeti 100.000 do 200.000 stanovnika više, a širenje 5G mreže je jedan od ključnih faktora da bi pametni gradovi mogli da funkcionišu", podvukao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, tehnologija 5G doprineće kvalitetnijem životu građana, smanjiti troškove, otvoriti nove poslove i radna mesta.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo kaže da je današnja konferencija još jedan u nizu pokazatelja da srpska vlada želi da nastavi saradnju sa italijanskom poslovnom zajednicom i ocenio da dve zemlje imaju dobru i tesnu saradnju u svim oblastima.

Pozvao je italijansku poslovnu zajednicu da se poveže sa srpskim kompanijama i da razmenjuju mišljenja o tehnološkom razvoju, kao i da možda dogovore nove poslove.

"Razvoj 5G tehnologije će doprineti jačanju odnosa između Srbije i Italije i nadam se da će srpski i italijanski gradovi postati bliskiji zahvajujući toj tehnologiji", rekao je ambasador.

Potpredsednik Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji Romano Rosi zahvalio je Vladi Srbije na podršci italijanskim kompanijama koje rade u našoj zemlji, kao i na podršci da se nastavi sa tehnološkom revolucijom.

Ističe da se tehnologija 5G još uvek testira, kao i da će on biti naša budućnost i pravac koji i srpska i italijanska privreda moraju pratiti.Rosi navodi da ne smemo biti posmatrači, već da hvatamo korak sa uvođenjem 5G mreže kako bismo se što pre uklopili u novi svet koji će ta tehnologija sa sobom doneti.

'