AKTUELNO

Prodaja automobila u Kini pala je u junu za 9,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavila je danas najveća kineska asocijacija iz oblasti auto-industrije.

To je 12. uzastopni mesečni pad prodaje na najvećem svetskom tržištu automobila, prenosi agencija Rojters. Prodaja je pala na 2,06 miliona vozila, saopštilo je Kinesko udruženje proizvođača automobila (CAAM).

Najnoviji podaci dolaze posle pada prodaje od 16,4 odsto u maju i od 14,6 odsto u aprilu, kao i nakon podatka da je lani zabeležen prvi godišnji još od 90-ih godina prošlog veka kao rezultat usporavanja privrednog rasta i trgovinskog rata Kine sa SAD.

Foto: Tanjug AP

Prodaja automobila u prvoj polovini tekuće godine pala je za 12,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 12,3 miliona vozila. Međutim, prodaja hibridnih i električnih vozila nastavila je da raste, zabeleživši povećanje od 80 procenata u junu na 152.000 vozila, čime je broj tih prodatih vozila u prvom polugodištu dostiggao 617.000 jedinica, što je skok od skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Usporavanje privrede i trgovinski rat Kine sa SAD okrivljeni su za dugotrajan pad prodaje automobila, ali u skorije vreme, najveći deo krivice pripisuje se novim propisima o emisiji štetnih gasova u 15 gradova i pokrajina, koji učestvuju sa više od 60 odsto u prodaji automobila u Kini.

#Automobil

#Kina

#Prodaja

'