AKTUELNO

I kada ne koristite Googleove usluge, vaš telefon pamti gde se nalazite 340 puta dnevno, poručuju iz UFC-Que Choisira.

Francusko udruženje za zaštitu potrošača podiglo je tužbu protiv Googlea zbog kršenja GDPR-a, objavili su francuski mediji.

Kako su iz UFC-Que Choisir pojasnili u obrazloženju tužbe, žele " da zaustave iskorišćavanje korisničkih ličnih podataka, pogotovo onih koji koriste uređaje s Androidom i imaju račun na Google-u te ih obeštetiti s do 1.000 evra". Optužili su Google da krši pravo na privatnost korisnika.

Čak i kad ne koristite Googleove usluge, vaš telefon pamti gde se nalazite 340 puta dnevno, poručuju iz UFC-Que Choisira.

Ovo je prva takva tužba koja podrazumeva i odštetu u Francuskoj, ali i Evropi.

Ako sud presudi u korist udruženja, više od 28 miliona korisnika Androida u Francuskoj bi moglo da traži odštetu.

Ovo nije prvi put da su se Francuzi okomili na Google. U januaru je zbog kršenja GDPR-a francuski CNIL odredio kaznu od 50 miliona evra za Google. Nakon toga, u februaru, sud je odredio Googleu da mora iz pravila korišćenja da ukloni delove koji korisnike stavljaju u nepovoljan položaj.

Inače, francuska grupa za zaštitu potrošačkih prava pokušala je da postigne dogovor s Googleom, a kad je to propalo, krenuli su s tužbom.

Čini se kako Google nije jedina tehnološka kompanija koja se našla na udaru francuskih zaštitnika ličnih podataka. Prema nekim informacijama, slična bi sudbina mogla zadesiti i Facebook.

#Google

'