AKTUELNO

Američki internet gigant Gugl saopštio je danas da dalje pooštrava uslove za oglašavanje u Evropskoj uniji u okviru nastojanja da spreči širenje dezinformacija i poveća transparentnost uoči izbora za Evropski parlament maja iduće godine.

Kako se približavaju izbori u EU, američke tehnološke kompanije su pod sve većim pritiskom da učine više da se suprotstave spoljnim kampanjama za vršenje uticaja posle navoda da su onlajn platforme korišćene za mešanje u izbore u SAD i drugim zemljama.

Gugl će tražiti da se za svaku političku reklamu navede ko je plaća, a pojačaće i proces provere identiteta kupaca reklama.

Gugl će takođe objaviti izveštaj o transparentnosti reklama za izbore u EU i imati registar političkih reklama gde svako može da se obavesti detaljnije o naručiocima reklama, njihovoj ciljanoj publici i kako se novac troši.

To je proširenje sistema koji je Gugl uveo ove godine za američke političke oglase. Fejsbuk je uveo sličan sistem za SAD, Brazil i Veliku Britaniju ranije ove godine. ;

- Kao i drugi ozbiljno razmišljamo o izborima i kako ćemo nastaviti da podržavamo demokratske procese širom sveta, uključujući uvođenje veće transparentnosti u političkom onlajn reklamiranju - napisala je na svom blogu direktorka Gugla za odnose s javnošću i s vladom u EU Li Džunijus.

Gugl je bio među tehnološkim kompanijama koje su u septembru potpisale kodeks ponašanja EU čiji cilj je borba protiv širenja dezinformacijama preko interneta.

#Google

'