AKTUELNO

Za većinu ljudi konzumiranje slatkiša nakon obroka je jednostavno navika, u većini slučajeva stečena u detinjstvu. Umesto fiziološke žudnje za šećerom, želja se javlja samo zato što ste navikli da obrok završite nečim slatkim. To je vaša želja koja se kosi sa onim što vašem organizmu zapravo treba.

Strategije koje nutricionisti koriste mogu pomoći da se potreba za slatkišima kontroliše.

Ono na čemu bi trebalo raditi jeste razbijanje navike. Shvatite da žudnja prolazi. Pokušajte da se u tim situacijama sklonite na 30 minuta da biste videli hoće li vaša žudnja nestati, tako što ćete ići u u šetnju ili se posvetiti kratkom vežbanju. Samo vežbanje povećava lučenje serotonina, a samim tim i doprinosi boljem raspoloženju. Pranje zuba nakon jela takođe može umanjiti žudnju za slatkišima.

Prirodno zadovoljite svoju potrebu za slatkišima tako što ćete u priloge glavnom jelu, kao što je pirinač dodati malo suvog voća ili dodati svežeg voća u salatu.

Završite obrok zdravim slatkim desertom -  Isprobajte pečenu jabuku sa sušenim trešnjama i javorovim sirupom ili kratko dinstanim voćem.

Jedite uravnotežene obroke - Dodajte ugljenim hidratima hranu sa niskim glikemijskim indeksom koja se sporo vari, kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi nakon obroka. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom uključuje smeđi pirinač,mladi krompir, mahunarke i većinu vrsta voća. Da biste suzbili apetit na duži period nakon obroka, unosite proteine tokom doručka, ručka i večere, poput belanaca, živinskog mesa, ribe i mahunarki.

Zasladite doručkom - Istraživanja sugerišu da dodavanje nečeg slatkog za doručak, kockice čokolade ili kolačića, sprečava žudnju za slatkišima kasnije tokom dana. Utvrđeno je da je nivo serotonina na najvišem nivou ujutru, nakon buđenja, a težina najniža. To znači da konzumiranje nečeg slatkog uz doručak, kada je nivo serotonina već visok, neće dati vašem mozgu isti porast serotonina. Ukoliko se ne dovodi u vezu sa dobrim raspoloženjem, žudnja za slatkišima će kasnije, tokom dana biti smanjena.

Ne zabranjujte poslastice - Uključite desert u svoju ishranu jednom nedeljno kako biste sprečili osećaj uskraćenosti. Ako je vaša žudnja za slatkišima uporna, prepustite se ponekad kako biste sprečili vaš nagon da postane intenzivniji. Sa druge strane, nutricionisti smatraju da kozumiranje dodatnog šećera nakon obroka snižava imunitet i povećava rizik od oboljenja, upravo zbog naglog skoka glukoze u krvi. Bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, bubrežnih i srčanih bolesti, mogu biti posledica ove navike.

#Slatkiši

'