AKTUELNO

Evo šta treba da znate o fenomenu 'jagodastih nogu'.

Tamne tačkice su deo korena dlake koji se nalazi na najgornjem sloju kože, pa ih brijač ili krema ne mogu ukloniti. Ovo je za mnoge žene veliki estetski problem, pa se postavlja pitanje šta možemo da uradimo?

Crne tačkice pogotovo su vidljive nakon brijanja - prvenstveno kod žena koje imaju vrlo tamne i debele dlake na nogama. Da bismo se rešili ovih tačkica, treba tačno znati kako depilirati noge.

U Americi postoji zaista prigodan pojam za noge "posute" crnim tačkicama: Strawberry Legs – u slobodnom prevodu: "jagodaste noge". S obzirom da brojne crne tačkice podsećaju na sitne semenke koje se nalaze na tom slatkom voću.

Kod jagoda nam to naravno uopšte ne smeta, ali sa nogama je situacija značajno drugačija - i nimalo lepa.

Zašto nastaju ove tačkice i kako ih se rešiti?

Često nailazimo na informaciju da se kod crnih tačkica radi o zatvorenim porama, odnosno malim miteserima - ali to nije tačno.

Najbolji način da izbegnete "jagodaste noge" jeste uklanjanje dlaka tako da se dlačice uklone zajedno sa korenom. Dakle, epilacija, depilacija voskom ili šećernom pastom. I laser je dobra, ali prilično skupa metoda. Međutim, kod žena sa vrlo osetljivom kožom ne preostaje ništa drugo nego uzeti brijač u ruke.

Fenomen "jagodastih nogu" - šta još može pomoći

Ako spadate u grupu žena za koje jedino brijač dolazi u obzir, onda se "pravilno" obrijte.

To znači sledeće:

Investirajte u dobar brijač. Pravilo je: što više nožića, to bolje! Uvek pazite da je brijač čist i da nije tup "Omekšajte" noge pre brijanja u vodi - omekšaće i koža i dlačice Koristite gel za brijanje za osjetljivu kožu Dlačice brijte suprotno u smeru rasta Na osetljivim mestima brijte noge u smeru rasta dlačica Ne prelazite više puta po istom mestu Nakon brijanja "smirite" kožu odgovarajućim losionom Najveća pomoć kod brijanja i "čišćenja" nogu je piling. Uvek uradite piling - pre svakog brijanja, a idealno bi bilo svakodnevno. Dobre su i sunđeri ili rukavice za piling, ali preporučuje se piling koji lako sami možete da napravite - potrebna su tek tri sastojka. Najvažniji sastojak je limun. Njegov sok sadrži voćne kiseline koje čiste kožu te uklanjaju mrtve ćelije kože. Tako će brijanje biti još temeljnije.

Domaći piling:

3 kašicice smeđeg šećera ili taloga crne kave 3 kašičice ulja (kokosovog ili maslinovog), sok od pola limuna. Pomešajte sve sastojke u pastu i masirajte njome noge kružnim pokretima.

#brijanje

'