AKTUELNO

Pitali smo stručnjaka da li hleb goji i šta postižemo kad ga izbacimo iz ishrane.

Jedna od najvećih grešaka koju čini većina osoba na dijetalnim režimima ishrane jeste izbacivnje obroka. Na taj način ne samo da ne postižu željeno, a to je da oslabe, već usporavaju metabolizam i podstiču taloženje masnih naslaga.

Osim što neretko preskaču doručak, što je velika greška jer nam je ujutru najpotrebnija energija da izdržimo dan pred nama, osobe koje muče muku sa viškom kilograma izbacuju iz ishrane i neke namirnice za koje misle da goje. U ove namirnice koje se nalaze na crnoj listi većine dijete, spada i hleb.

- Ljudi često izbegavaju hleb jer misle da on poseduje veliki broj kalorija i da će se od njega ugojiti, a to je velika zabluda. Samo 100 grama hleba ima svega 70 kalorija, što je ista energetska vrednost jedne banane. Uprkos uvreženom mišljenju, sama ova namirnica nije puno hranljiva, problem predstavlja ono što "stavite" na taj hleb. Sirni namazi, majonezi i sl., to je ono što dodaje kalorije i od čega ćete zapravo dobiti na težini - kaže nutricionistkinja koja smatra da ovu namirnicu nikako ne treba isključiti iz ishrane.

Po Majinom mišljenju ukoliko želimo da se hranimo zdravo i svom organizmu obezbedimo neophodne nutrijente, svaki glavni obrok bi trebalo da se sastoji od jedne kriške (50 g) hleba.

- Ako govorimo i dijetalnoj i zdravoj ishrani, veoma važno koju to vrstu hleba birate. Svaka vrsta integralnog hleba, znači napravljenog od celih žitarica, bilo da je reč o ječmenim, ražanim i sl, odličan su izbor.

Godinama unazad slušamo o štetnosti belog hleba, a evo kako on zapravo deluje na naš organizam.

- Beli hleb se iskorišćava u organizmu kao čist šećer. Brzo se resorbuje i automastki pretvara u masti. I to je najvažniji razlog zbog kojeg ga treba izbegavati. Kad jedete beli hleb, to je kao da uzimate šećer na kašike - zaključila je nutricionistkinja Maja Astaloš koja na svoj Fejsbuk stranici "Nutricionista Maja Astaloš - brzo i zdravo mršavljenje" besplatno deli savete o pravilnoj i zdravoj ishrani.

#Dijeta

'