AKTUELNO

Metoda 5-4-3-2-1 je jednostavna, ali delotvorna metoda, za ponovno uspostavljanje kontrole nad umom kada preti aksioznost, a sastoji se od brojanje unatrag počevši od broja pet. Metoda pomaže osobama koje pate od teskobe, da se vrate u stvarnost, oslanjajući se na pet osetila - vid, sluh, dodir i miris i okus.

Prvi korak se sastoji u tome da osobe pogledaju oko sebe i identificiraju pet stvari koje trenutno mogu videti. Zatim, treba da identifikuju četiri stvari koje čuju, tri stvari koje mogu da osete (to može biti bilo što, od stopala do prstena na prstu),dve stvari koje mogu da namirišu i jednu stvar koju mogu da probaju.

Ovi koraci mogu se napraviti i brzo, a delotvornost je potvrđena.

- Usmeravanje pažnje na čula vraća nas u sadašnjost, a brojanje predmeta ne dopušta našim mislima da odlutaju - rekla je Elen Hendriksen, psiholog.

Također i 'Mayo Clinic Health System' predlaže ovu vežbu za umanjivanje osećaja nemira, jer vežba pomaže da preusmerite fokus na trenutna zbivanja i odvraća od negativnih misli koje uzrokuju osećaj teskobe.

Ova metoda koja se oslanja na čula, osim anksioznosti, pomaže i kod lečenja depresije, poremećaja zavisnosi, ublažavanje stresa i kod niskog krvnog pritiska.

Dakle, sledeći put kada osetite strah, nelagodnost, teskobu, usresredite se na ono što možete da vidite, osetite i dodirnete i tako zanemarite negativne misli koje lutaju.

#Mir

#Žena

'