AKTUELNO

Ginekolozi često uočavaju ovaj problem.

Naziv "policističan" dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste. Prepoznaju se putem ultrazvučnog pregleda. Tako ginekolog utvrđuje broj i veličinu cista.

Sindrom policističnih jajnika najčešći je hormonski poremećaj kod žena, najčešći uzrok izostanka ovulacije i neredovnih menstruacija. Neretko se dešava da samo jedan jajnik bude policističan, dok drugi može da bude potpuno zdrav. Ipak ovo ne mora da bude razlog za preveliku brigu, jer postoje načini da sami dopvedete hormone u red.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak

nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka ( tzv. muški tip debljine)

pojačana dlakavost

akne

opadanje kose

masna koža

gojaznost

Pristupi lečenju policističnih jajnika su različiti jer se razlikuju i simptomi od žene do žene. Ipak, ukoliko imate policistične jajnike i želite da ostanete u drugom stanju, najglavnije je da smanjite telesnu težinu.

Dokazano je da smanjenje mase od pet odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnost. Uz to treba da povećate fizičku aktivnost, prestanete da pušite i pijete alkohol.

Policistični jajnici se mogu lečiti i određenim lekovima, koje će vam u zavisnosti od kliničke slike preporučiti vaš ginekolog. Takođe, policistični jajnici se mogu lečiti i hirurškim putem tj. odstranjivanjem dela ili celog jajnika. Postoji i postupak elektrokauterizacije jajnika, gde se elektrodom spaljuje tkivo jajnika.

#Ginekolog

#Hormoni

'