AKTUELNO

Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici jedan od najvećih hrišćanskih praznika slave tri dana - Vaskrs (koji je obeležen u nedelju), Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskršnji utorak zove se i Vodeni ili Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini, i to je jedini dobar utorak u godini.

Foto: Pixabay.com

Običaji

Običaji kažu da je na današnji dan dobro ići nekome u posetu ili krenuti na put. U nekim krajevima Srbije se danas održavaju svadbe, jer se veruje da će mladenci poživeti srećno, dugovečno i imati mnogo dece. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Prema pojedinim verovanjima, na Vaskršnji (Vodeni, Svetli) utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovo onom budućih vojnika, jer se veruje da do kraja godine može da vas prati nesreća. U Vojvodini se Vaskršnji utorak, baš kao i ponedeljak, smatra danom plodnosti, a simbolično se tada momci i devojke prskaju vodom - što simboliše upravo plodnost i uspeh. Tradicionalno se veruje da muškarci devojke zalivaju ponedeljkom, a utorkom devojke zalivaju momke. Veruje se i da će, ukoliko je uveče nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna. Tokom čitave ove nedelje se nijednog dana ne posti, a sve do srede važi i običaj kuckanja uskršnjim jajima. Ova nedelja se zove još i Tomina nedelja, jer se završava danom posvećenim apostolu Tomi. Zovu je još i Vodena nedelja, dobro je izaći na neku reku, potok, pa i poprskati se vodom koja, po starinskom verovanju, tera "zle duhove i demone".

Autor: