AKTUELNO

Umanjite nepotrebnu želju za šećerom tako što ćete jesti ove namirnice...

Avokado

Osim što ćete obogatiti svoju ishranu zdravim mastima, ako pojedete kremasti avokado nekoliko sati posle ručka, možete smanjiti želju za šećerom. Ako vam pola svežeg avokada ne zvuči kao najbolji izvor, pokušajte da pospete malo soli i iscedite limun na vrhu, ili ga namažite na parče tosta. Vodite računa da hleb ne sadrži šećer.

Fermentisana hrana

Možda će vam se učiniti da je ovo čudan izbor, ali fermentisana hrana, kao što je kiseli kupus, kefir i kombuha mogu da vas "drže podalje" od šećera. Tajna je u jakom i pikantnom ukusu koji će zadovoljiti vaša čula na isti način kao i šećer, a probiotici i prebiotici koje sadrži fermentisana hrana mogu pomoći u smanjenju želje za šećerom, pokazalo je jedno istraživanje.

Puter od badema

Ako pak želite nešto slatko, pojedete kašiku bademovog putera posle ručka. On sadrži zdrave masti i proteine koji će vas držati sitim satima. Badem je prirodno sladak, tako da je najbolje potražiti nezaslađen bademov puter.

Foto: Pixabay.com

Puter od badema ili kikirikija možete da napravite sami. Potrebni su vam samo semenke i blender, eventualno kašika nekog kvalitetnog ulja.

Nekoliko kockica crne čokolade

Ako želite zadovoljiti vaše želje za šećerom, pokušajte da jedete nekoliko kockica tamne čokolade. Najbolje je da tražiti čokolade sa sadržajem kakaoa od 70 odsto i više i proverite deklaraciju. Ako je moguće, najbolje bi bilo da izaberete čokoladu koja sadrži manje od 5 grama šećera po obroku.

Čija puding

Vlaknaste seme čije će vas zasititi i eliminisati želju za šećerom. Možete da napravite sopstveni puding tako što ćete pomešati 1 do 2 kašike semenki čije s kokosovim mlekom i pustite da odstoji preko noći.

Domaća zamena za čija semenke mogu da budu orasi.

#Slatkiši

#zavisnost

'