AKTUELNO

Rukovanje postoji od davnina, datira još iz antičke Grčke kao simbol postignutog dogovora, odraz poštovanja ili pozdrav. Na osnovu njega možete indirektno upoznati karakter neke osobe.

Ljudi sa jačim stiskom ruke su bolji u rešavanju problema, testovima memorije, rasuđivanju i imaju brže reakcije, prenosi "Dejli mejl" najnoviju studiju Univerziteta Mančester.

Studija sprovedena nad više od 475.000 ljudi, otkrila je da su oni sa većom snagom u rukama - pametniji.

Prethodna istraživanja dokazala su da osobe sa slabijim stiskom prilikom rukovanja trpe uništavanje sive mase u mozgu, koja je povezana sa inteligencijom.

- Postoji jasna veza između mišićne snage i zdravlja mozga. Ali ono što nam je potrebno sada je više istražovanja u kojim bismo proverili da li jačanje mišića i vežbanje utiču da naš mozak bude zdraviji - rekao je vođa studije Džozef Firt.

Slab stisak kod starijih ljudi, meren pomoću posebne hidraulične mašine, povezan je sa većim rizikom od padova, slabosti i slomljenih kostiju. Na osnovu njega moguće je predvideti srčane probleme, bolje čak i od krvnog pritiska. Zato pamet u glavu sledeći put kada nekome budete pružili ruku.

#Karakter

#Ruka

'