AKTUELNO

Preokrenite svoj život uz ove savete kojih se drže sve uspešne poslovne žene. Uz pravi pristup karijeri, uspeh ne može da izostane!

Ukoliko želite da uživate u poslu punom izazova, a da u isto vreme ne budete rob karijere, potrebno je imati pravilan pristup. Mnoge žene se nalaze pred velikim izazovima pokušavajući da balansiraju između radnog mesta i života „posle 17 sati”. Najuspešnije poslovne žene imaju pravila koja su im pomogla na putu do vrha, ali i da ostanu tamo i uživaju u plodovima svog rada.

Kako da i vi postignete uspeh o kojem će se pričati? Bez obzira na to da li želite da se bavite biznisom, internetom ili IT industrijom, recept je univerzalan. Primenite odmah ovih 5 tajni uspešnih žena i promenite svoju karijeru i život iz korena!

1. Radite ono što volite

Foto: Pixabay.com

Iako deluje kao fraza, jasno je da ćete ostvariti uspeh samo ukoliko radite ono što ste oduvek želeli. Čak i kad deluje nemoguće na prvi pogled, to vas ne sme sprečiti da načinite sve korake kako biste došli do svog cilja. Ta želja za ostvarenjem snova će vas voditi do konačnog cilja, a sve što naučite na tom putu višesturko će se isplatiti.

Ako nemate jasnu viziju onoga što želite, i to je u redu – sticanjem novih znanja iskristalisaće se ono što zaista želite. Za početak je potrebno napraviti taj prvi korak ka cilju, tj. ovladati veštinama koje će vam pomoći na putu ka vrhu.

2. Steknite nova znanja

Ono što razlikuje uspešne žene od ostalih jesu znanja kojima raspolažu. Bez obzira na to kojim biznisom se bave, sve uspešne žene se konstantno usavršavaju i usvajaju nova znanja kako bi uvek bile konkurentne na tržištu i korak ispred konkurencije. Ovo se posebno odnosi na izuzetno dinamičnu IT industriju, koja zahteva konstantno učenje.

Foto: Pixabay.com

Mnoge žene su postigle fantastičan uspeh u IT industriji demonstirajući zavidne veštine iz oblasti programiranja ili dizajna iako se nisu inicijalno za to školovale. One su na vreme shvatile da žele da usmere svoju karijeru u drugom smeru, praveći veliki iskorak u životu. Nisu se plašile nepoznatog, a ne treba ni vi.

3. Budite svesni svojih limita

Nijedna uspešna žena nije stigla do vrha misleći da ume da radi sve. Ukoliko mislite da ste savršeni i da sve znate, nikad nećete ostvariti svoj pun potencijal. Budite kritični prema sebi, spremni da uvek naučite nešto novo ili zamolite za pomoć. Niko nije savršen i ne može da zna sve najbolje, ali može da se okruži uspešnim ljudima od poverenja.

Čak i kada ste najbolji u onome što radite, vaše vreme je ograničeno. Da bi se na pravi način u biznisu reklo „ne”, potrebna je veština kako se odbijanje dodatnog posla ne bi shvatilo kao lenjost ili neznanje. Zato najuspešnije žene umeju argumentima da stanu iza svog stava i na taj način zaštite sebe i svoj tim od nerealnih očekivanja.

Iako na prvi pogled deluje da najuspešnije žene nemaju vremena za sebe, istina je da uspeh nema smisla bez kvalitetnog privatnog života. Upravo je u tome tajna – izbalansirati privatni život i karijeru i ne dozvoliti da jedno utiče na drugo. Na poslu vaš privatni život ne sme da utiče na posao, isto kao što privatni život ne sme da trpi zbog poslovnih obaveza.

4. Odvojte karijeru od privatnog života

Foto: Pixabay.com

Ne treba mešati kolegijalnost i prijateljstvo. Ako radite zajedno, to ne znači automatski da treba da budete najbolji prijatelji. Ovo naročito dolazi do izražaja kad treba donositi značajne poslovne odluke, na koje ne smeju da utiču emocije. Imajte na umu da ste na poslu kako biste ostvarili uspeh, a da nakon radnog vremena imate svoju porodicu i prijatelje za koje uvek morate da imate vremena. U suprotnom, život ćete poistovetiti sa poslom, a to znači da živite da biste radili, a ne obrnuto.

5. Budite ambiciozni, ali nikad pokvareni

Ono što razlikuje uspešne poslovne žene od onih koje to nikad neće biti je pravi odnos ambicije i ljudskosti. Od vas se očekuje da budete ambiciozni kako biste u potpunosti iskoristili svoje potencijale i na taj način ostvarili svoje snove. To svakako nije izgovor za podmetanje i ogovaranje kolega kod nadređenih. Držite se principa da želite da budete najbolji, ali da nikome na svom putu ka cilju ne naudite.

Ukoliko svoju karijeru budete gradili isključivo se oslanjajući na svoje profesionalne i ljudske kvalitete, uspeh će biti zagarantovan. Što budete bili uspešniji, više ćete smetati ljudima koji će na vas gledati kao na ozbiljnu konkurenciju. Budite spremni da branite svoj integritet i znanja na profesionalan način. Niko nije rekao da je lako biti uspešna žena!

Ostvarite i vi uspešnu karijeru. Bez obzira na to da li živite u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili nekom drugom gradu u Srbiji, ništa vas ne sprečava da ostvarite svoje snove i postanete uspešna poslovna žena. Potrebno je samo da postavite svoje ciljeve i odlučno krenete u njihovo ostvarivanje. Prvi korak na tom putu je školovanje koje pruža sva potrebna znanja za izuzetnu karijeru. Nikad nije kasno za životne promene.

Pročitajte još: Kako da NAPOKON pronađete dečka?

#Posao

#Žena

'