AKTUELNO

Nakon ove informacije, promenićete svoje navike.

Priče da je zdravo popiti čašu crvenog vina na dan uopšte nisu tačne!

Iz Svetskog fonda za istraživanje raka objavili su upozorenje da je već 10 grama alkohola na dan, što je ustvari manja čaša vina, jedno žestoko piće ili dva decilitra piva, povezano s povećanim rizikom razvoja od raka dojke.

Istraživanja pokazuju da žene koje imaju običaj da svakodnevno unose određenu dozu alkohola u organizam rizikuju da obole od raka dojke. Šanse su veće za pet odsto kod žena koje nisu ušle u menopauzu i devet odsto kod onih koje jesu u menopauzi, piše CNN.

Foto: Pixabay.com

- Istraživanje pokazuje da već jedno alkoholno piće na dan povećava rizik od razvoja raka, to je i mene iznenadilo. Taj rizik jeste mali, ali on se povećava. Savetujemo ženama da ne piju više od jednog alkoholnog pića na dan kako bi smanjile rizik od raka dojke - rekla je dr En Mektirnan iz Sijetla koja je sprovela istraživanje.

Kako objašnjava, nakon konzumacije alkohol se pretvara u acetaldehid, hemikaliju koja prouzrokuje mutacije u DNK, što potencijalno može da dovede do nastanka karcinoma. Rak je povezan i sa povišenim estrgenom, koji se smatra jednim od glavnih rizičnih faktora za razvoj ovog karcinoma.

#Alkohol

#Rak

#Vino

#grudi

#Žena

'