AKTUELNO

Na Medicinskom fakultetu u Bostonu sprovedena je studija čiji rezultati donose dobre vesti za žene koje planiraju trudnoću nakon 30. godine života – žene koje mogu prirodnim putem da zatrudne nakon 33. godine, imaju veće šanse da će doživeti duboku starost, prenosi B92.net

„Ovo ne znači da bi žene trebale da rađaju kasno kako bi produžile životni vek, već se radi o tome da mogućnost začeća u kasnijoj dobi upućuje na to da ženin reproduktivni sistem stari polako, što se može povezati i sa ostatkom njenog tela“, izjavio je Tomas Perls, profesor medicine i koautor studije i napominje da biološki satovi nekih žena jednostavno rade usporeno.

Proučavajući podatke jedne studije, Perls i njegove kolege su zaključili da 462 žene koje su poslednji put rodile posle 33. godine imaju dva puta veće šanse da dožive više od 95 godina, u poređenju sa onima koje su poslednje dete rodile do 29. godine.

Sumnja se da delimičan uticaj imaju i genetske predispozicije, koje mogu usporiti starenje i smanjiti rizik zabolesti koje najčešće pogađaju starije ljude.

Sve je, naravno, stvar genetike. Naime, ako rodite zdravo dete nešto kasnije u životu, vrlo je verovatno da će to i vaša ćerka moći da uradi.

#Starica

#Trudnoća

#Žena

'