AKTUELNO

Polovina trudnih žena na svetu ne dobije adekvatnu negu tokom trudnoće, a samo 50 odsto njih uradi minimum četiri pregleda koji se preporučuju u trudnoći, rekao je predsednik Svetske asocijacije perinatalne medicine Milan Stanojević.

Kako je saopšteno, on je na Svetskom kongresu perinatalne medicine koji se održava u Beogradu, predočio da svakoga dana u svetu 830 žena umre zbog komplikacija u trudnoći ili na porođaju, što je skoro 300.000 izgubljenih života žena svake godine.

-Svake godine u svetu se porodi oko 16 miliona devojaka između 15 i 19 godina, a procenjuje se, da od oko 135 miliona žena koje rode u toku jedne godine, 20 miliona njih posle porođaja dobije oboljenje čiji se uzrok povezuje sa trudnoćom - rekao je Stanojević na kongresu koji je okupio oko 2000 stručnjaka iz oblasti perinatalne medicine.

NACIJA U NEVERICI: Pogledajte šta je jedna majka radila detetu na ulici (VIDEO)

Prema njegovim rečima, većina smrtnih slučajeva majki može biti sprečena koz adekvatnu negu u trudnoći, na porođajima i pristup hitnom zbrinjavanju.

-Ciljevi održivog razvoja UN teže smanjenju globalne stope mortaliteta majke do 2030. godine na 70 od 100.000 živorođenih, uz to da nijedna zemlja nema stopu smrtnosti majki dva puta veću od globalnog proseka - rekao je Stanojević.

Dodaje, da zdravlje novorođenčadi takođe ima važnu ulogu u Održivim ciljevima UN, a podaci pokazuju da tri četvrtine smrtnih slučajeva novorođenčeta u svetu nastaju zbog komplikacija prilikom prevremenog porođaja i neonatalnih infekcija.

-Akcioni plan ima cilj da do 2030. godine sve zemlje sveta smanje stopu neonatalne smrtnosti na 12 ili manje na 1000 rođenih - naveo je Stanojević.

Svetski kongres perinatalne medicine je prvi svetski kongres u oblasti medicine koji se održava u Srbiji.

#Smrt

#Trudnoća

#Žena

'