AKTUELNO

Zdravu vezu ili brak je u daašnje vreme teško održati. Sve češće nezadovoljstvo i neslaganje pre dovodi do razvoda nego do pokušaja da se situacija reši i odnosi poboljšaju.

Istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Teksasu pokazalo je da su lek za napetost i prepirke uža porodica i prijatelji.

Studija je pratila nivo kortizola, "hormona stresa", više od 100 mladenaca od kojih je traženo da vode dnevnik o svom odnosu, odnosno, da beleže svaki sukob sa partnerom. Takođe su ipsitivani kakav odnos imaju sa porodicom i prijateljima.

KO BI REKAO? Ovo su najbolje godine za stupanje u brak

Studija je pokazala da nije važno koliko članova porodice ili prijatelja ima ispitanik, već da razliku pravi kvalitet tih odnosa. Oni koji su naveli da imaju nekoliko prijatelja i članova porodice, sukob sa partnerom im je manje stresno padao, piše Indy100.

- Supružnicima koji su naveli da su zadovoljni odnosom sa bliskim ljudima, sukob sa partnerom manje stresno doživljavaju - navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu "Social Psychological and Personality Science“.

- Na one koji koji su bili zadovoljni društvenim životom manje je negativnih posledica imala bračna svađa. Održavanje kontakta sa bliskim prijateljima bitno je kada 'oluja' stigne u brak - ističe vođa studije Liza Nef.

Svakodnevni sukob utiče na fiziologiju čoveka, uticaj konflikta na kortizol u potpunosti nestaje kada su ljudi srećni i zadovoljni svojim društvenim životom, navodi ona.

#Veza

'