AKTUELNO

Veoma je važno da pogledate sastojke na etiketi pre nego što odlučite da mešate proizvode za čišćenje misleći da ćete tako lakše očistiti prljavštinu.

Mešanjem dva određena sredstva za čišćenje možemo da stvorimo hlor - zelenožuti gas koji je u Prvom svetskom ratu korišćen kao bojni otrov.

Iako je većini ovaj gas poznat kao sredstvo za desinfekciju koje bazene održava čistim, hlor je baza mnogih dezinfekcionih kućnih preparata i ključni sastojak izbeljivača.

Međutim, kada se hlor pomeša sa kiselinom, takođe prisutnom u velikom broju proizvoda za čišćenje - može da dođe do stvaranja otrovnog gasa.

Zato je vrlo važno da pogledate sastojke na etiketi pre nego što odlučite da mešate proizvode za čišćenje misleći da ćete tako lakše očistiti prljavštinu.

Stručnjaci upozoravaju da nije preporučljivo mešati hlor sa drugim hemikalijama jer to može da dovede do hemijske reakcije koja će promeniti stabilnu formu hlora u opasan gas.

Udisanje hlora može da dovede do iritacije očiju i ozbiljne štete na plućima.Još opasnija stvar od mešanja preparata sa hlorom i kiselinom radi čišćenja kuće može da bude dodavanje vrele vode jer će se gas još lakše širiti zbog pare.

Ovo je na svojoj koži osetila i Karli Hoson koja je uradila upravo ovo.

- Imala sam tri porođaja i radije bih prošla kroz sve te bolove ponovo nego da ponovo moram da udahnem ta isparenja. Imala sam osećaj kao da sam progutala kiselinu i da su mi u plućima žileti. Mislila sam da ću umreti - izjavila je ona.

A za sve je kriv mali previd koji je napravila kada je odlučila da obriše kuhinju.

Pink.rs

#žene

'