AKTUELNO

Žene su oduševljene!

PMS je povezan sa lučenjem hormona estrogena i progesterona, a uz pomoć određenih namirnica možete se osećati bolje, ali i izgubiti kilograme.

To govore rezultati novih istraživanja koji su među ženama sproveli istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Organizovanjem ishrane tako da u svakoj fazi ciklusa organizam dobije ono što mu treba, ispitanice su tokom šestomesečnog kliničkog ispitivanja u proseku izgubile 2,23 kilograma, kaže Limor Baum, dijetetičar iz Njujorka.

"Žene treba da uvedu više reda u svoju ishranu. Naime, postoje faze tokom ciklusa kad je sasvim u redu da jedu više, no to ne znači da treba posegnuti za polovinom torte ili ribom koja se pržila u dubokom ulju. Postoje i druge namirnice koje mogu utoliti glad, a neće dovesti do nakupljanja masti u organizmu", kaže Limor Baum.

Prva faza

Dani 1. do 5:

Od prvog dana menstruacije većina žena oseća olakšanje jer prestaju napetost i razdražljivost, kao i bol u karlici i dojkama koje trpimo uoči menstruacije. Ova hormonska promena obično čini da se žene osećaju umorno. U ovoj fazi apetit je obično manji nego inače. Slušajte svoje telo - manji i laganiji obroci biće dovoljni.

Naglasak u ishrani: telu treba obezbediti dovoljno vitamina C, najbolje iz voća, zatim vitamina B, što ćete najbolje postići obrokom zobenih pahuljica sa semenkama susama ili omletom od jaja, na primer. No najvažnije je obezbediti dovoljno gvožđa, kaže Limor Baum. Dakle, stavite naglasak na crveno meso, školjke, pasulj, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće i susam. Dobro je konzumirati i jogurt, radi unosa kalcijuma.

Druga faza

Dani 5. do 13:

To je faza kad se žena počinje osećati fantastično, jer kako raste nivo estrogena, tako rastu i njen libido i energija. Ta faza traje oko 10 dana (dužina varira od osobe do osobe), a naziva se "folikularnom fazom" jer je to vreme sazrevanja jajašaca, koja će nakon toga biti slobodna i spremna za oplodnju.

Naglasak u ishrani: s povećanjem energije bićete aktivniji i trebaće vam više "pogonskog goriva" za sve ono što ste spremni izvesti. Vitamin B12, kojeg ima u crvenom mesu, jedan je od ključnih za pripremu tela za povećanu aktivnost. Preporučuje se i više kapsaicina, koji poboljšava prokrvljenost. Ima ga u čili papričicama.

Treća faza

Dan 14:

Tačnije, to može biti između 12. i 16. dana ciklusa - to je faza u kojoj su zrele jajne ćelije slobodno krenule niz jajovod i mogu biti oplođene. To je vrhunac ciklusa, faza u kojoj su žene najaktivnije i njihov seksualni nagon je na vrhuncu.

Naglasak u ishrani: kvalitet ishrane od presudne važnosti u ovoj fazi. U ovoj fazi važno je obezbediti dovoljno cinka, koji je ključan za deobu ćelija i važan za zadržavanje plodnosti. Dobar izvor cinka su: riba, smokve i žitarice.

Četvrta faza

Dani 15. do 28:

Prva dva, tri dana ćete se verovatno osećati dobro, ostalo je najteže razdoblje tokom celog ciklusa. Materica se priprema za moguću trudnoću i sluznica postaje deblja.

Estrogen i testosteron tonu, a telo proizvodi više progesterona. Počinje pred-menstrualni stres: grčevi, bolovi, glavobolja, letargija, ljutnja, bol u grudima, umor u nogama i faze intenzivne gladi.

Naglasak u ishrani: apetit se povećao. Ako žudite za ugljenim hidratima, jedite ih, no pazite da su to proizvodi od integralnih žitarica. Žudnju za slatkim utažite voćem, tamnom čokoladom, maslacom od kikirikija, koji možete zasladiti sa malo meda, a izbegavajte grickalice, kekse, prerađene sokove i slično. Magnezijum, omega 3 masne kiseline i mlečni proizvodi pomoći će da se lakše nosite sa PMS-om.

#Dijeta

'