AKTUELNO

Žene gotovo uvek imaju težnju da pomognu, čak i neznancima, što sa jačim polom baš i nije slučaj

Studija sprovedena u Cirihu potvdila je - mozak muškarce podstiče na sebičnost, a žene na ljubaznost i pažljivost. Ali, nije sve tako jednostavno. Tokom istraživanja, stručnjaci su posmatrali dve aktivnosti mozga: kada se donose nesebične odluke i kada sebičnost prevlada.

Naučnici su otkrili da strijatum (deo mozga koji nas "nagrađuje" dopaminom kada učinimo nešto dobro) kod žena pokazuje izraženiju reakciju kada donose nesebične odluke, u odnosu na jači pol. Sa druge strane, strijatum je kod muškaraca više reagovao kod egoističnog ponašanja. Najzanimljviji deo istraživanja odnosi se na momenat kada su naučnici onesposobili strijatum pomoću lekova. Tada su žene postale sebične, a muškarci darežljivi!

Ovo otkriće izazvalo je pravu buru u naučnom svetu. Ipak, vođa istraživanja, dr Akesander Sotček kaže da su razlike najverovatnije zasnovane na kulturološkom, ne na biološkom nivou:

- Retke su razlike u mozgu muškarca i žene koje se mogu svrstati u prirodne fenomene. Pre se mogu razmatrati kao rezultat socijalnog ponašanja i stavova - kaže on.

- Ljudski mozak je napravljen tako da osnova procesa učenja bude u nagradi. Eksperimenti pokazuju da su devojčice od malih nogu podsticane na nesebičnost, zbog čega mozak žene šalje signal "nagrade" za dobro delo - objašnjava Sotček.

#Žena

'