AKTUELNO

Ako mislite da je trudnoća stanje ženskog tela koje će se sigurno manifestovati poznatim znakovima, onda morati znati sve o skrivenoj trudnoći.

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Slučajevi skrivene trudnoće su često zabeleženi od strane ginekologa. Ovo je situacija u kojoj žena sazna za svoju interesantnu poziciju neposredno u trenutku porođaja ili neposredno pre. U Velikoj Britaniji je zabeleženo 320 slučajeva godišnje.

Možda je najčešći znak trudnoće odsustvo menstruacije nakon začeća, ali ima i mnogo razloga koji mogu izazvati menstrualne poremećaje i nastavak mesečnog krvarenja čak i kod fetusa koji se razvija. Drugi simptom je mučnina, ali svaka žena je ne doživljava. Neke predstavnice lepše polovine čovečanstva nemaju pojma o toksikozi tokom trudnoće. Dokazano je da samo jedna četvrtina trudnica doživljava slične bolesti u različitim periodima trudnoće. Šta je sa dobijanjem na težini? Smatra se da žena tokom trudnoće prosečno dobije oko 12,5 kg. Ali to možda nije uvek slučaj. Žene mogu dobiti određenu težinu iz različitih razloga: rana menstruacija, promena ishrane, stres. Neke žene, koje su punije i pre trudnoće, možda neće primetiti svoje stanje.

Doktori smatraju da je latentna trudnoća prilično opasna, ali ne toliko za majku koliko za nerođeno dete. Činjenica je da žena, nesvesna svog stanja, nastavlja da vodi normalan život: može pušiti, piti alkoholna pića. Kod takve dece razvojna patologija se ne može otkriti na vreme. Po pravilu, žene koje ne znaju za svoju trudnoću odlaze kod lekara zbog oštrih bolova u abdomenu. Ipak, mnoge od njih rađaju samostalno, bez pomoći doktora, ugrožavajući sopstvene živote i živote bebe.

#Trudnoća

'