AKTUELNO

Lek iz prirode.

Karanfilić ili klinčić je specifična začinska vrsta drveta koje raste u tropskim krajevima Azije. Reč je o zimzelenom drvetu koje je visoko 12 metara, a sušenjem cvetova nastaje aromatični začin.

Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji je fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).

Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je najkorisniji kuvan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka.

Deluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.

U stomatologiji ima primenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima takođe za spoljnu primenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi upotrebljavaju njegovo ulje za dezinfekciju zuba pre operacije. Reč je o supernamirnici punoj antioksidativnih i protivupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima, kaže on.

Stručnjaci naglašavaju da ga zbog snažne arome ne treba jesti puno.

#Kandida

#Karanfilić

#Žena

'