AKTUELNO

Ako odlučite da oslobodite lice od šminke barem na neko vreme , vaša koža će vam biti veoma zahvalna.

Svaka žena voli da izgleda lepo, a šminka je jedan od načina da prolepša izgled. Mejkap prekriva i nesavršenosti, ali ima i svoju lošu stranu jer sadrži hemikalije koje mogu da štete koži.

Pore će se smanjiti

Šminka ulepšava izgled, ali kad čestice mejkapa dođu u kontakt sa štetnim materijama iz vazduha, stvara se prljavština koja začepi pore. Posle određenog vremena one postanu i veće, te mogu da stvore velike probleme našoj koži.

Ako ne koristite šminku, koža će sve regulsati, te će se pore smanjiti. Pored toga, smaniće se i nastanak bora.

Manje bubuljica

Redovno šminkanje dovodi i do većeg broja bubuljica jer se više toksina upija u kožu. Ali, pored samih proizvoda, taj problem mogu pojačati i pogrešne četkice za šminku. Ako ih ne čistite redovno, na njima se stvaraju bakterije koje nanosite na kožu, a da niste ni svesne. Sve to prouzrokuje nastanak akni i problema s kožom.

Pozdravite se sa suvom kožom

Šminka pogoduje suvoj koži jer sprečava prirodno obnavljanje ćelija kože. Umesto toga, mrtve ćelije se sakupljaju, te koža postaje suva. Ako imate problema sasuvom kožom, onda je najbolje da ne koristite mejkap ili da makar pronađete one proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i ne isušuju je dodatno.

Nek vam korišćenje noćne kreme bude obavezna rutina jer ćete tako najbolje očistiti kožu koži dozvoliti da slobodno diše i regeneriše se. Ako se ipak potpuno odreknete šminke, olakšaćete svojoj koži da bude hidrirana i diše slobodno.

Alergijske reakcije će se smanjiti

Mnogi mejkap proizvodi su puni sulfata i metala, a upravo oni izazivaju alergijske reakcije na našoj koži. Alergija se može manifestovati u obliku crvenih ili suvih mrlja, a to bi značilo da određena šminka ne odgovara vašem tipu kože.

Bićete zdravije

Kada smanjite nečistoće na koži, dobijete finu strukturu i manje alergijskih reakcija. Ako se možete odreći šminke na dva ili tri dana nedeljno, vaša koža će biti zdravija, kao i vaše celo telo. Naime, karcinogene materije koje se nalaze u ruževima za usne, mogu da povećaju i rizik od visokog pritiska ili čak da deluju na vašu plodnost.

Manje upale očiju

Ako vas oči peckaju, svrbe, natečene su ili crvene, to može biti zbog šminkanja. Naime, maskara može da prouzrokuje širenje bakterija i da izazove neprijatan osećaj na očima.

#Lepota

'