AKTUELNO

Kada uđemo u šestu deceniju, organizam se znatno menja. Stoga je neophodno voditi dobre navike i misliti o svom zdravlju.

Sve godine dugotrajnog sedenja ipenjanja u stepenice ostavljaju traga na zglobovima i mišićima. Osobe koje su prešle pedesetu osećaju se ukočenije, te stoga ne smeju zapostaviti fizičku aktivnost. Ishrana je ključna, te se preporučuje što više povrća i voća, dok smanjiti konzumiranje mesa, prenosi MensHealth.

Osim toga, obratite pažnju i na napitke koje pijete. Pijte što više prirodnih sokova, kafu pijte ako možete bez šećera, a izbegavajte slatka ili zaslađena pića.

Najbolje bi bilo da ujutru za doručak iscedite sveži sok od pomorandže ili nekog drugog omiljenog voća. Starenje usporava metabolizam, a ako tome dodamo i smanjenju fizičku aktivnost jasno je zašto se potreba za energijom smanjuje. Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobu od 50 do 75 godina, a u svakoj sledećoj deceniji trebalo bi da unos smanjite za još 10 posto.

Nemojte izbegavati vežbanje

Izaberite ono što vaše telo može da podnese. Bilo da je reč o običnoj šetnji ili treninzima sa tegovima, Trebalo bi da radite na mišićnoj masi, jer ona opada za dva do tri posto svakih deset godina.

Joga je odlično rešenje -jednostavna je, a telo će učiniti gipkim i čvrstim. Neki savetuju i da nakon 50. godine isprobate povremeni post. Reč je o periodu u kojem se izmenjuje period normalne pishrane i period posta, odnosno menja se vreme kada jedete.

Da bi probava dobro obradila hranu koju jedete, potrebno je određeno vreme. Kada periodično postite, telo neće imati izvor energije, te zato koristi masnoću iz tela. Na taj način ćete smršati.

#Žena

'