AKTUELNO

Nepravilna upotreba može da ošteti kosu.

Kupili ste peglu za kosu, a ne znate da zbog nje mogu da ispadnu prave komplikacije. Donosimo vam šest najčešćih grešaka koje treba izbegavati.

1. Ne koristite sredstvo za zaštitu kose od topline

Održavanje zdrave, hidrirane kose počinje mnogo pre uključivanja pegle za kosu. Uvek pre peglanja zaštitite kosu sredstvom za zaštitu od topline, koje će sprečiti jako oštećenje kose.

2. Uvek birate najveću temperaturu

Većina današnjih modela pegli ima opciju podešavanja temperature. Preporučuje se izbegavanje najjače temperature, a najčešće se koristi temperatura od oko 200 °C. Takođe, korišćenje najniže moguće temperature nije najbolji izbor, jer time rizikujete ravnanje jednog pramena više puta, a i potrošićete više vremena.

3. Peglate vlažnu kosu

Kosa pre peglanja mora biti potpuno suva, inače neće biti sasvim ravna, a i peglanjem vlažne kose rizikujete oštećenje.

4. Peglate predebele pramenove kose

Ako peglate predebele pramenove, toplina se neće ravnomerno rasporediti i dovoljno ispeglati kosu. Isto tako, deblje pramenove morate više puta peglati, što je štetno za kosu.

5. Nikad ne čistite peglu za kosu

Nemojte zaboraviti da očistite peglu – kad je isključena i potpuno hladna, uzmite mokri peškir i kružnim pokretima trljajte sve dok ne uklonite prljavštinu.

6. Ignorišete njene druge potencijale

Vaša pegla za ravnanje kose je, ime joj kaže, pegla. Možete je koristiti i za peglanje naboranih šavova, okovratnika i drugih materijala.

I. P.

#Kosa

#Pegla

#Pranje

'