AKTUELNO

Ranim otrkivanjem moguće je oboljenje držati pod kontrolom i voditi zdrav i aktivan život.

Predijabetes je stanje organizma, gde postoji poremećena regulacija šećera u krvi ali ne u toj meri, kao kod šećerne bolesti. Može potrajati 10 do 12 godina, što znači da bolest polako tinja iznutra i s vremenom može dovesti do niza patoloških promena, a da čovek toga zapravo nije ni svestan.

Pospanost nakon obroka, želja za slatkišima i višak kilograma nagomilan oko struka samo su neki od pokazatelja da dijabetes polako kuca na vrata. Ako su vam neki od ovih simptoma poznati krajnje je vreme da promenite životni stil, počnete sa dijetom, smanjite količinu ugljenih hidrata i počnete redovno da vežbate.

Konstantan umor

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije usled čega osećate konstantni premor i lako zamaranje. Do ovoga dolazi jer šećer ostaje u krvotoku, umesto da ide u ćelije koje hrane organizam da imate energije.

Važno je predijabetes otkriti na vreme i lečiti. Lečenjem se može sprečiti pojava šećerne i kardiovaskularnih bolesti. Rrizik za pojavu predijabetesa i dijabetesa tip dva postoji kod osoba starijih od 45 godina, koje u porodici imaju dijabetičare, gojazne su, imaju povišen krvni pritisak, infarkt, šlog, anginu pektoris ili poremećaj masnoće u krvi.

Svrab i pečati na koži

Svrab, suva koža ili slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Pojavljuje se kao tamnija koža na prstima i može da se proširi po celom telu. Ovo može biti znak otpornosti tela na insulin i visok nivo šećera u krvi.

Gubitak kose

Brojni su razlozi za gubitak kose, a jedan od njih je insulinska rezistentnost, što je glavni znak predijabetesa i dijebetaesa tip dva. Otpronost na insulin je metabolički poremećaj gde ćelije tela ne reaguju na insulin i otežavaju mu da ukloni šećer iz krvi.

Giht

Giht je metabolički poremećaj gde telo proizvodi višak mokraćne kiseline u krvi, koja se u vidi kristala mokraćne kiseline taloži u zglobovima izazivajući upalu – artritis. Obično osobe koje imaju giht, obole i od dijabetsa.

#Kosa

#Spavanje

#Umor

'