AKTUELNO

Proizvod bi najviše koristio parovima kod kojih su osećanja vremenom izbledela.

Bajke bi uskoro mogle da postanu stavrnost. Doktor Andres Sandberg sa Univerziteta u Oksfordu kaže da bi napici koji dovode do toga da se neka osoba zaljubi u nas za desetak godina mogli da postanu stvarnost.

On navodi da se ljudi zaljubljuju jer naše potomstvo, za razliku od životinja, ne može odmah po rođenju da se brine samo o sebi.

- Sa evolutivne tačke gledišta, roditelji ostaju zajedno da bi svojoj deci pružili što veću šansu za opstanak. Tada stupa na scenu mehanizam vezivanja parova - kaže.

Kada se zaljubite u nekoga, efekat koji to ima na vaš mozak je jedinstven – aktivira se dopaminski sistem u mozgu i počinje otpuštanje oksitocina i vazopresina.

- Upravo je dopaminski sistem ono što stvara osećanje povezanosti između dva partnera. Dopamin se otpušta u prednjem režnju mozga, što dovodi do prepoznavanja osobe kao nekoga pored koga bi trebalo da ostanete, nekoga ko vam je blizak - objašnjava Sandberg.

On dalje objašnjava razlog zašto vam partner nedostaje, kaže naročito njen/njegov miris, jeste lučenje kortikotropin-oslobađajućeg hormona (CPH) kada vaša voljena osoba nije tu.

Sanberg smatra da bi naučnici uskoro mogli da dovedu do stvaranja napitka koji sadrži sve te sastojke koji izazivaju osećaj zaljubljenosti.

Naučnici još ne znaju na koji način bi takva vrsta napitka mogla da se učini delotvornim.

- Dobar ljubavni napitak morao bi da deluje na određeni deo mozga stimulacijom tih mehanizama. Iako takva vrsta proizvoda još ne postoji, sve smo bliži razumevanju načina na koji mozak funkcioniše i kako možemo da utičemo na procese koji se u njemu odvijaju - istakao je Sandberg.

Ipak, glavno pitanje koje se postavlja nije da li će napitak biti delotvoran već ima li takav postupak moralno opravdanje. Sandberg takođe smatra da bi predstavljao odličnu novu drogu za silovanje.

Proizvod bi najviše koristio parovima kod kojih su osećanja vremenom izbledela. Pitanje je, međutim, da li biste želeli da na takav način spasavate vezu.

#Beskrajna ljubav

#Ljubav

#Ljubavnica

#Poljubac

'