AKTUELNO

Ovo je važna informacija za sve žene.

Žene koje su uzimale pilule za kontracepciju bile su zaštićene od pojedinih vrsta raka i do 30 godina, tvrdi najnovije istraživanje.

Pripadnice lepšeg pola koje koriste kontraceptivne pilule imaju manji rizik za dobijanje raka creva, endometrijalnog raka i raka jajnika u poređenju sa ženama koje ih nikada nisu uzimale, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Aberdinu.

Naučnici su takođe posmatrali i rizik od svih drugih vrsta raka kod žena koje su pile pilule tokom njihovih reproduktivnih godina i otkrili da on ne vodi do novih rizika kasnije u životu.

Istraživači su posmatrali 46.000 žena tokom 44 godine i zbog toga su mogli da posmatraju dugoročne efekte, ako ih ima, kada je pilula u pitanju.

- U ovom ogromnom vremenskom periodu sakupiil smo dragocene podatke koji otkrivaju da žene koje su uzimale kontraceptivne pilule imaju znatno manji rizik za obolevanje od 3 vrste raka. Ovi zaštitni efekti pilule traju i do 30 godina nakon što su žene prestale da je uzimaju i nismo pronašli nove rizike u kasnijim fazama njihovog života - objašnjava dr Lisa Ajversen.

#Rak

#Zdravlje

#Žena

'