AKTUELNO

Većina žena veruje u ovu pojavu, bez obzira na to što su naučnici u više navrata dokazali da je u pitanju samo veliki mit.

Američki psiholozi Marta MkKlinton 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinhronizaciji. Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno.

Ona i njen tim istraživali su žene koje zajedno žive i ustanovili da su nakon nekoliko meseci ispitanice počele dobijati menstruaciju u isto vrijeme.

Sinhronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mesečevih mena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se da i danas 95 posto pripadnica lepšeg pola veruje u nju.

Međutim, nakon ove studije, usledila su brojna istraživanja i ni jedno od njih nije potvrdilo navode ovog istraživanja. Utvrđeno je da ne postoji ni jedan naučni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinhronizaciju niti uticaj feromona ili mesečevih mena.

Stručnjaci eventualnu pojavu usklađivanja pripisuju čistoj slučajnosti ili pak običnoj matematici jer je logično da se ciklusi pre ili kasnije "preklope" tokom određenog vremenskog perioda.

#Menstrualni ciklus

#Naučnici

#Žena

'