AKTUELNO

Brojna istraživanja pokazala su da tuširanje može probuditi um, podstaknutii kreativnost, vratiti energiju. Ali tuširanje deluje i opuštajuće te se uglavnom preporučuje i pre odlaska na spavanje.

Doktorka Dijana Ogeli iz Centra za poremećaje spavanja u Njujorku tvrdi da tuširanje toplom vodom pre odlaska na spavanje opušta, a nakon nekog vremena telo će se "rashladiti" i biće lakše zaspati.

Međutim, treba odabrati pravo vreme jer je "hlađenje" i usporavanje organizma signal da je vreme za spavanje, objašnjava.

Međutim, ne bi trebalo da se tuširate neposredno pre odlaska u posetlju, jer time grejete telo, pa ćete se osećati budnije i aktivnije, a znak da je vreme za san daje hlađenje tela.  Ogeli savetuje da tuširanje planirate najmanje sat i po pre planiranog odlaska na spavanje.

Svakako će vam pomoći i odabir nežnijih gelova za tuširanje, odnosno onih sa što više prirodnih sastojaka, poput lavande koja ima smirujući i opuštajući učinak.

Iako je dugo tuširanje toplom vodom loše za vašu kožu jer ćete tako isprati masnoće s kože i ona može postati suva, ipak pazite da dobro isperete sve tragove gela za tuširanje.

Čak i ako je posle obrišete peškirom, šteta je već učinjena. Ako se niste dobro isprali, rizikujete iritaciju i suvoću kože.

#Noć

#Spavanje

#Tuš

'